De foto's: rijst in Oudenbosch en brouwerij 't Meuleneind

Innovatie in agro

"Meneer, heeft u ook rijstbier?" Het was een onschuldige vraag van een 8-jarige jongen die een goed idee voor zijn vader had. Zo ontstond een bijzondere samenwerking tussen een agrarisch innovator, Jan Veerhuis, en een bierbrouwer, Joost Dommisse. 

Veerhuis is behalve ondernemer in de logistiek ook agrarisch innovator, waarbij hij de samenwerking met regionale en lokale overheden en met kennisinstituties opzoekt. Zo begon hij ook de rijstplantage Albano onder de rook van Oudenbosch, na een idee, overigens, van zijn schoonvader. 

"Mijn schoonvader is van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Hij kwam naar dit waterbekken en zei: 'Een zonnige waterplas, windluw, het peil niet te hoog: hier kan rijst groeien!' Hij had gelijk." 

Klik op de foto's om ze te zien. Tekst loopt verder.  

Na de rondleiding bij Albano was NWB te gast bij bierbrouwer Joost Dommisse van brouwerij 't Meuleneind. Dommisse begon in 2013 en heeft zijn brouwerij in minder dan tien jaar gigantisch uitgebreid. Hij brouwt onder meer het huismerk van grote merken - maar ook juist kleinere hoeveelheden van speciale biertjes, gerijpt op whiskeyvaten bijvoorbeeld. Als een bezoeker vraagt waar hij begon, reageert Dommisse: "In de keuken van m'n moeder." 

Ook akkerbouwer Ivar van Dorst was te gast en vertelde over zijn visie. De foto's zijn van fotograaf Mark Kamphuis van mkfotografie.nl

Klik op de foto's om ze te zien

Boer in Roosendaal 'is al helemaal in de stemming'
Bekijk de foto's