Digitaal welzijn 

Technologiegiganten zoals Google, Apple, Meta (Facebook), Amazon en Microsoft doen er alles aan om zoveel mogelijk data over je te weten te komen. Elke like op Facebook, elke zoekterm die je in Google intypt en elk contact op WhatsApp wordt geregistreerd, geanalyseerd en te gelde gemaakt. Privacy bestaat niet in de wereld van de technologiegiganten.

Niet alleen grote technologiegiganten verzamelen jouw gegevens. Ook bijvoorbeeld blogs, webshops en nieuwswebsites schakelen bepaalde tech-bedrijven in zodat ze meer over jou te weten komen.

Als we een sterke regionale en zelfdragende samenleving willen opbouwen, begint dat bij de keuzes van mensen zoals jij en ik. De keuze voor alternatieven voor de oplossingen van technologiegiganten. En die alternatieven zijn er. We laten je er hier enkele zien. Daarnaast geven wij antwoord op de meest voorkomende vragen omtrent online privacy.

Indien je nog vragen of tips hebt over een onderwerp wat hier niet omschreven staat, kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier.

Browser

Surfen op het web is een van de meest privé activiteiten die je op internet kunt doen. Je zoekt informatie over een ziekte die je hebt, je regelt je bankzaken, je koopt allerlei zaken op webwinkels en je communiceert met vrienden. Allemaal in een webbrowser.

De belangrijkste keuze die je kan maken om je online privacy te verbeteren is dan ook om een webbrowser te gebruiken die je privacy beschermt. Daarom adviseren wij Brave. Gebruik Brave en wordt minder online gevolgd.

Windows of Mac

https://brave.com/nl/download/

Android

https://brave.com/android/

iOS

https://brave.com/ios/

Linux

https://brave.com/linux/

Browser advertentie & tracker plug-in

Brave is uit te breiden met de plug-in uBlock Origin. Deze plug-in zorgt ervoor dat er nagenoeg geen advertenties meer weergeven worden. Het extra voordeel is dat deze plug-in ook sommige trackers blokkeert. Hierdoor kunnen bepaalde technologiebedrijven je niet meer online volgen.

Klik hier om uBlock Origin te downloaden.

Let op: Je komt op de Google Chrome Web Store uit. Dat is geen probleem. Dit komt omdat Brave gebouwd is op Chromium. Klik hier voor eventueel meer informatie over de wijzigingen welke Brave heeft uitgevoerd aan Chromium.

Zoekmachine

Met het gebruik van een goede zoekmachine kan je jouw online welzijn echt enorm verbeteren. En het is ook nog eens enorm simpel. Iedere zoekmachine heeft zo zijn plus en minpunten. Wij hebben er een aantal voor jou uitgezocht, zodat jij er een kan gebruiken welke bij jou past. Maar ze hebben allemaal minimaal één ding gemeen, ze volgen jou niet.

Brave Search

Deze zoekmachine heeft zijn eigen zoek resultaten, een zogenoemde crawler. Het kan zijn dat ze niet altijd de juiste resultaten geven die jij gewend bent. Daarom vullen ze het indien noodzakelijk zo goed mogelijk aan met andere crawlers van Google of Bing. Deze zoekmachine is momenteel erg in optrek, gezien ze compleet los van Google of Bing kunnen werken.

Startpage

Indien je toch niet zonder precies dezelfde resultaten van Google kan, is deze zoekmachine iets voor jou. Deze zoekmachine is afkomstig uit Nederland. Helaas hebben zij dus geen eigen crawler waardoor ze alsnog afhankelijk van Google zijn. Je privacy is echter wel in goede handen.

DuckDuckGo

Dit is een zoekmachine die in privacyland al een geruime tijd een soort van standaard was. Zij hebben echter helaas geen eigen crawler waardoor het dezelfde zoekresultaten geeft als Bing. Deze zoekmachine gaat ook heel goed om met je privacy.

Whoogle

Ook deze zoekmachine gebruikt dezelfde resultaten als Google. Het grote voordeel van deze zoekmachine is dat deze zelf gehost kan worden waardoor dit dus een regionale zoekmachine kan zijn. De Whoogle link stuurt je daarom naar een lokale Whoogle server uit onze regio. Het enige nadeel is dus dat het de crawler van Google gebruikt. Ook gaat deze zoekmachine goed om met je privacy. Klik hier voor technische informatie.

WhatsApp

WhatsApp is van Meta, de makers van Facebook, en je gegevens zijn bij Meta niet in goede handen. Door WhatsApp te gebruiken, verplicht je ook iedereen die WhatsApp moet gebruiken om met jou te communiceren om hun gegevens met Meta te delen.

Gelukkig zijn er alternatieven om met je vrienden en familie in contact te blijven. Hier zijn enkele alternatieven die wel respect hebben voor je privacy en die niet afhangen van één bedrijf:

  1. Session
  2. SimpleX
  3. Element (Matrix chat protocol)

Twitter

Mastodon is opensourcesoftware om zelf een online sociaal netwerk te hosten. Een Mastodon site is te vergelijken met Twitter of Facebook, maar kent wel enkele belangrijke verschillen. Mastodon is niet beperkt tot communiceren met gebruikers op dezelfde site, en elke site wordt veelal onafhankelijk beheerd. Meer informatie over Mastodon kan je hier vinden.

Nieuw West-Brabant heeft een eigen Mastodon instantie opgezet welke je kunt gebruiken. Deze kan je vinden op: https://nwb.social/

Besturingssysteem PC

 Over het algemeen gebruiken de meeste mensen Windows of MacOS op hun PC. Het besturingssysteem verzend allerlei informatie naar de ontwikkelaars. Dit kan van jouw toetsaanslagen tot aan je persoonlijke instellingen zijn.

Gelukkig zijn er ook alternatieven. Wij raden Ubuntu aan.

Deze kan je eventueel zelf installeren op je pc. Klik hier voor een lijst met gecertificeerde hardware welke Ubuntu ondersteunen.

Besturingssysteem Telefoon

Niet alleen je pc heeft een besturingssysteem, ook jouw telefoon heeft er een. Helaas zijn ook deze besturingssystemen niet altijd goed voor je privacy net als op de PC.

Daarom adviseren wij de volgende alternatieve besturingssystemen welke op Android gebaseerd zijn:

  1. CalyxOS
  2. Murena

Let er wel op dat niet alle telefoons deze besturingssystemen ondersteunen!

Wij bieden privacyvriendelijke telefoons aan van het merk Volla. Dit zijn telefoons die speciaal ontwikkeld zijn om jouw privacy te beschermen. Deze kan je vinden in onze webshop.

Regionaal faciliteren

Vind je het leuk om aan opensourcesoftware te knutselen? Haal je er voldoening uit als je diensten zoals Nextcloud en Jitsi aan anderen kunt aanbieden om uit het web van de technologiegiganten te ontsnappen? Jouw passie is broodnodig voor onze regionale digitale infrastructuur.

Help onze regio met je diensten

Regionale onafhankelijke infrastructuur

Zoek je graag de grenzen op van wat technisch mogelijk is? Word je opgewonden van termen als Packet Radio, onion routing en gedecentraliseerde netwerken? Wil je een vrij internet creëren, gebouwd door en voor de community? Dan kunnen we jouw expertise zeker gebruiken om een onafhankelijke infrastructuur voor onze regio op te bouwen.

Maak onze regio digitaal onafhankelijk