NWB lanceert Brabants alternatief voor Twitter: eigen Mastodon

Lees de handleiding

Nieuw West Brabant gelooft dat we de belangrijke zaken in het leven samen in eigenaarschap gaan nemen. Dat geldt voor energieopwekking, voedselvoorziening en ook onze online communicatiemiddelen. Nu Twitter in handen valt van ondernemer Elon Musk, is dat een ideaal moment voor een regionale community van Brabanders zelf. 

Nieuw West Brabant lanceert daarom een eigen "instance" op Mastodon. Dat is een  sociaal medium vergelijkbaar met Twitter, maar dan decentraal: er is dus niet één grote baas en één groot netwerk, maar het zijn allerlei verschillende netwerken die van hetzelfde medium onderdeel uitmaken. 

Je hebt dus contact met mensen uit je eigen "instance", in dit geval West-Brabanders, en ook met alle anderen die wereldwijd nu de overstap maken, zoals je favoriete schrijver of zanger. 

Nu Elon Musk Twitter heeft aangekocht, is dat voor velen de druppel om van Big Tech weg te gaan. Weer een bedrijf van Big Tech in handen van één man. Internetpionier Marleen Stikker van Stichting Waag noemde het vorige week in de Volkskrant "een absurde gedachte" dat een kleine groep rijken, zoals Elon Musk en Mark Zuckerberg, zoveel invloed hebben op de dagelijkse communicatie van miljarden mensen.

Inmiddels schrijven Nederlandse kranten veel over Mastodon. "Journalisten, politici en opiniemakers stappen gretig over", aldus de Volkskrant vandaag en ook De Telegraaf schijnt over de exodus. Mastodon is nog kleiner dan Twitter, maar groeit dus snel. 

Doe mee!

Goed nieuws: je kunt nu overstappen op een Brabantse variant van Twitter! 

We moedigen iedereen aan om een eigen server te beginnen. Dat kan heel lokaal: Roosendaal.Social bijvoorbeeld, en Moerdijk.Social. Voor wie dat niet wil, faciliteren wij een Mastodon-server voor de regio Brabant waarop lokale initiatieven zich kunnen profileren, bedrijven geïnteresseerden op de hoogte kunnen houden en wij elkaar kunnen vinden. Zonder een schil van surveillance en monitoring. 

Maak snel een account aan op NWB.Social, onze "instance"! 

Een privacy-expert uit de regio, Sebastian Hagens, is de beheerder. Bij vragen kun je mailen naar sebastian@nieuwwestbrabant.nl. Hieronder een korte handleiding. Succes! 

(Even tussendoor: blijf op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief). 

Stap 1: de basis

Maak je profiel aan. Doe dat gewoon in de internetbrowser. Type "nwb.social" in de adresbalk, dus niet "mastodon.com". Of klik hier. Vervolgens kun je jezelf aanmelden. Het is goed om even te beginnen op internet. Gebruik pas later de app. 

Zodra je een Mastodon-profiel hebt aangemaakt op NWB.Social, willen we je graag op weg helpen om te verbinden met andere leden.

  • Als je naar https://nwb.social/explore gaat, vind je hier een lijst met uitgelichte profielen op onze server. Deze leden kun je vervolgens volgen. In jouw tijdlijn verschijnen vervolgens hun posts en andere interacties. (Wil je ook op deze lijst staan? Ga dan naar je Profiel instellingen om bij Uiterlijk de checkbox 'Suggest account to others' aan te vinken.)

Stap 2: stel jezelf voor 

Wij adviseren om jezelf met behulp van een bericht (geen tweet, maar een toot) voor te stellen zodat anderen direct kunnen lezen wie je bent en waarover je berichten plaatst. Bekijk die van Sebastian of Jannes als voorbeeld. 

Als je dit bericht hebt geplaatst, kun je deze "vastzetten" als eerste bericht op je profiel.

Ook kun je in je profiel beschrijven wie je bent. Denk aan hobby of beroep. Je kunt ook foto's kiezen, een profiel- en omslagfoto, en zelfs een aantal hyperlinks opnemen. 

Stap 3: Snuffel rond 

Het Mastodon-netwerk bestaat uit vele miljoenen accounts en groeit snel. Al deze account zijn verdeeld over honderden servers. Deze servers worden ook wel instances genoemd. Via deze of deze link kun je per onderwerp specifieke instances zoeken.

Verder kun je natuurlijk kijken wie er aangeeft naar Mastodon te verhuizen. Stel dat je Sander Schimmelpenninck een fijne columnist vindt, dan zie je dat hij zijn Mastodon-account op Twitter heeft gedeeld: @SanderS@mastodon.social. Die accountnaam moet je dan intypen bij de zoekfunctie (enkel de naam voldoet niet). 

Stap 4: leer de taal

De taal op Mastodon is anders dan op Twitter. Vergeet de retweets. Hier zijn de nieuwe woorden: 

  • Toot - dit is een post die je schrijft op Mastodon
  • Instance - een server waar je jouw account op kunt registreren
  • Boost - een bericht wat je deelt, zoals op Twitter de "retweet".

Stap 5: vind jouw volgers

Je wil natuurlijk niet van Twitter vertrekken en alle volgers vergeten. Veel influencers bouwen daarom een overgangsperiode in. Ze zitten nu én op Twitter, én op Mastodon. Maar je kunt ook jouw Twitter-volgers "meenemen". Dat kan met bepaalde tools, waarvan er twee de moeite waard zijn: 

Stap 6: een beetje spelen

Alles staat voor de meesten van ons nog in de kinderschoenen. De initiatiefnemers van Nieuw West Brabant zijn ook nog een beetje aan het rondsnuffelen, onwennig, maar vol verwachting. Het is "al heel gezellig op Mastodon", hoor je dan. Dat klopt. Alsof we allemaal kinderen zijn die in een speeltuin worden losgelaten. 

Speel lekker mee. En wen aan de dingetjes die minder makkelijk zijn. Daar kom je overheen. Vragen? Stuur gewoon een mailtje naar Sebastian, hij helpt je graag: sebastian@nieuwwestbrabant.nl

Stap 7: heb je eigen netwerk

Op dit moment worden de servers door een Brabantse partij, kostenloos, ter beschikking gesteld voor NWB.Social. Uiteindelijk geloven we dat technologie in 'onze' handen moet komen te liggen. Op de lange termijn is het streven dat jullie straks lid kunnen worden van de coöperatie en ook een beetje eigenaar worden van de infrastructuur. 

Tot snel op Mastodon! 

Nieuw West Brabant wil alles wat belangrijk is in het leven - voedsel, energie, digitale communicatie, en meer - in de regio in eigen beheer nemen. Zo worden we 'samenvoorzienend' en staan we sterk. Meedoen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en neem contact met ons op via info@nieuwwestbrabant.nl. 

DeGoogle: de overstap van Gmail naar Proton